Zawody

Polskie dziedzictwo kulturowe obfituje w wiele skarbów. Jednym z nich jest tradycyjna, polska kuchnia. Pomimo upływu lat dalej święci ona triumfy w polskich domach i restauracjach, zmienia się jednak świadomość tego, co jemy. Salvador Dali mawiał, że „można nie jeść wcale, ale nie można jeść źle”. Tego jak dobrze, nowocześnie i smacznie gotować można nauczyć się w Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu. W ramach absolutnego klasyka naszej oferty edukacyjnej proponujemy kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych.
W Swarzędzkiej Jedynce przyszli mistrzowie kulinariów uczą się, jak planować żywienie i produkcję gastronomiczną. Poznają podstawy gastronomii oraz sposoby wyposażenia technicznego zakładów gastronomicznych. Ważną częścią edukacji kulinarnej są również podstawy żywienia dietetycznego. W ich ramach uczniowie uczą się, jak przyrządzać wiktuały mądrze i zdrowo.

Ponoć sercem każdego domu jest kuchnia. W Swarzędzkiej Jedynce nowoczesna i profesjonalnie wyposażona pracownia gastronomiczna również jest jednym z najważniejszych miejsc. To tutaj powstają tradycyjne, polskie przysmaki, ale również nowoczesne i odważne eksperymenty kulinarne, które później szkolna brać ma okazję kosztować.

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest jednym z niewielu kierunków w naszej szkole, w którym można znaleźć chwilę wytchnienia od cyfr, obliczeń i wzorów. Przygotowanie do poziomu rozszerzonego egzaminu maturalnego obejmuje biologię oraz język obcy nowożytny. Przedmiotami punktowanymi na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej są: język polski, matematyka, biologia oraz informatyka. Nauka języków obcych natomiast obejmuje język angielski i niemiecki.