Szkoła Branżowa: Kucharz

Zawody

Branżowa Szkoła I Stopnia – Czas trwania nauki 3 lata 

Kod zawodu: 512001 – Kucharz 

Kwalifikacyjna wyodrębniona w zawodzie: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Opis zawodu:

Zajmuje się sporządzaniem różnego rodzaju potraw i dań, ciast oraz deserów, z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń, w lokalach, zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów oraz półproduktów kulinarnych. Serwuje gotowe potrawy, desery, ciasta, przekąski. Właściwie przechowuje sporządzone potrawy i dania, ciasta, desery.

Zadania zawodowe:

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

  • oceny jakości produktów,
  • przechowywania żywności,
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
  • obsługi sprzętu gastronomicznego,
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  • wydawania dań.

Preferowane predyspozycje: 

  • ogólna wydolność fizyczna,
  • dobra wytrzymałość i odporność na zmęczenie,
  • sprawność zmysłu smaku, węchu, dotyku,
  • sprawność narządu wzroku, słuchu,
  • sprawność układu kostno-stawowego, oddechowego, krążenia.
  • zdolność koncentracji uwagi na czynnościach, które wykonuje,
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa,
  • ostrość i pamięć smakowa, dotykowa, węchowa,
  • rozróżnianie barw
  • zręczność rąk i palców.
  • zdolności manualne i plastyczne,
  • podzielność uwagi,
  • łatwość przechodzenia od jednej czynności do drugiej
  • nawyk czystości,
  • gotowość do poszerzania wiedzy,
  • odpowiedzialność i rzetelność,
  • systematyczność,
  • sumienność i punktualność,
  • gotowość do pracy w szybkim tempie,

Przeciwskazania do kształcenia i pracy w danym zawodzie:   

  • nosicielstwo chorób zakaźnych i pasożytniczych,
  • choroby serca,
  • przewlekłe schorzenia płuc, górnych dróg oddechowych oraz układu pokarmowego
  • i układu krążenia,
  • wysoka krótkowzroczność i nierozpoznawanie barw,
  • zaburzenia zmysłu węchu, smaku, dotyku i słuchu,
  • przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk),
  • zaburzenia świadomości i napady drgawkowe,
  • zaburzenia sprawności kończyn górnych i dolnych,
  • skrzywienie kręgosłupa i płaskostopie II° i III°,
  • zaburzenia równowagi oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej;
  • alergie pokarmowe.

Po zdobyciu zawodu będziesz pracował:

  • zakładach gastronomicznych typu żywieniowego: restauracjach, gospodach i karczmach regionalnych, wagonach restauracyjnych i restauracjach, stołówkach szkolnych, przedszkolnych, akademickich, szpitalnych, domów opieki społecznej, domów dziecka,
  • zakładach gastronomicznych typu uzupełniającego: kawiarniach, cukierniach, piwiarniach, pubach, barach szybkiej obsługi, aperitif, przekąskowych, bistro, sieciowych,
  • zakładach branży turystycznej i wypoczynkowej: hotelach, statkach rejsowych, obiektach SPA, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach,
  • punktach gastronomicznych: bufetach turystycznych, żeglugowych, wagonowych, smażalniach, pierogarniach, pizzeriach,
  • firmach oferujących organizację imprez okolicznościowych (wesela, urodziny, dyskoteki),
  • firmach cateringowych;
  • produkcyjnych zakładach zajmujących się produkcją wyrobów, półproduktów kulinarnych i spożywczych.

Dalsza ścieżka kształcenia w zawodzie:

Branżowa Szkoła II stopnia w zawodzie, Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Czas trwania 2 lata;
  • zdanie egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT.12.Organizacja żywienia i usług  gastronomicznych 
  • matura

Źródło: infozawodowe.men.gov.pl/zawody/kucharz