Zawody

Branżowa Szkoła I Stopnia – Czas trwania nauki 3 lata
Kod zawodu: 512001 – Kucharz
Kwalifikacyjna wyodrębniona w zawodzie: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Opis zawodu:
Zajmuje się sporządzaniem różnego rodzaju potraw i dań, ciast oraz deserów, z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń, w lokalach, zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów oraz półproduktów kulinarnych. Serwuje gotowe potrawy, desery, ciasta, przekąski. Właściwie przechowuje sporządzone potrawy i dania, ciasta, desery.
Zadania zawodowe:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- oceny jakości produktów,
- przechowywania żywności,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań.
Preferowane predyspozycje:
- ogólna wydolność fizyczna,
- dobra wytrzymałość i odporność na zmęczenie,
- sprawność zmysłu smaku, węchu, dotyku,
- sprawność narządu wzroku, słuchu,
- sprawność układu kostno-stawowego, oddechowego, krążenia.
- zdolność koncentracji uwagi na czynnościach, które wykonuje,
- dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa,
- ostrość i pamięć smakowa, dotykowa, węchowa,
- rozróżnianie barw
- zręczność rąk i palców.
- zdolności manualne i plastyczne,
- podzielność uwagi,
- łatwość przechodzenia od jednej czynności do drugiej
- nawyk czystości,
- gotowość do poszerzania wiedzy,
- odpowiedzialność i rzetelność,
- systematyczność,
- sumienność i punktualność,
- gotowość do pracy w szybkim tempie,
Przeciwskazania do kształcenia i pracy w danym zawodzie:
- nosicielstwo chorób zakaźnych i pasożytniczych,
- choroby serca,
- przewlekłe schorzenia płuc, górnych dróg oddechowych oraz układu pokarmowego
- i układu krążenia,
- wysoka krótkowzroczność i nierozpoznawanie barw,
- zaburzenia zmysłu węchu, smaku, dotyku i słuchu,
- przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk),
- zaburzenia świadomości i napady drgawkowe,
- zaburzenia sprawności kończyn górnych i dolnych,
- skrzywienie kręgosłupa i płaskostopie II° i III°,
- zaburzenia równowagi oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej;
- alergie pokarmowe.
Po zdobyciu zawodu będziesz pracował:
- zakładach gastronomicznych typu żywieniowego: restauracjach, gospodach i karczmach regionalnych, wagonach restauracyjnych i restauracjach, stołówkach szkolnych, przedszkolnych, akademickich, szpitalnych, domów opieki społecznej, domów dziecka,
- zakładach gastronomicznych typu uzupełniającego: kawiarniach, cukierniach, piwiarniach, pubach, barach szybkiej obsługi, aperitif, przekąskowych, bistro, sieciowych,
- zakładach branży turystycznej i wypoczynkowej: hotelach, statkach rejsowych, obiektach SPA, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach,
- punktach gastronomicznych: bufetach turystycznych, żeglugowych, wagonowych, smażalniach, pierogarniach, pizzeriach,
- firmach oferujących organizację imprez okolicznościowych (wesela, urodziny, dyskoteki),
- firmach cateringowych;
- produkcyjnych zakładach zajmujących się produkcją wyrobów, półproduktów kulinarnych i spożywczych.
Dalsza ścieżka kształcenia w zawodzie:
Branżowa Szkoła II stopnia w zawodzie, Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Czas trwania 2 lata;
- zdanie egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT.12.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- matura
