Zawody

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Technikum – czas trwania nauki 5 lat.
Przedmioty rozszerzone: język angielski, biologia.
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka dodatkowe: język obcy nowożytny, biologia.
Kod zawodu: 343404
Kwalifikacyjna wyodrębniona w zawodzie:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
HGT.12. Organizacja żywienia i usług,
Egzamin maturalny.
Opis zawodu:
Wykonuje prace związane z właściwym przechowywaniem żywności i ocenianiem jej jakości. Zajmuje się obróbką produktów i dba o odpowiedni stan stanowiska pracy, przygotowuje dania zimne, gorące i podstawowe desery, a także zajmuje się ich wydawaniem. Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje i ocenia różnego rodzaju diety, organizuje proces żywienia w produkcji gastronomicznej i realizuje usługi gastronomiczne.
Zadania zawodowe:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
- oceniania jakości produktów,
- przechowywania żywności,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań.
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
Zainteresowania i preferowane przedmioty:
- biologia, chemia
- zdrowy tryb życia
- zainteresowania kulinarne
- zainteresowanie biznesowe
Preferowane predyspozycje w zawodzie:
- ogólna wydolność fizyczna,
- dobra wytrzymałość i odporność na zmęczenie,
- sprawność zmysłu smaku, węchu, dotyku,
- sprawność narządu wzroku, słuchu,
- sprawność układu kostno-stawowego, oddechowego, krążenia;
- zdolność koncentracji uwagi na czynnościach, które wykonuje,
- dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa,
- ostrość i pamięć smakowa, dotykowa, węchowa,
- rozróżnianie barw,
- spostrzegawczość,
- zmysł równowagi,
- zręczność rąk i palców
- zdolności manualne i plastyczne,
- podzielność i zdolność koncentracji uwagi,
- łatwość przechodzenia od jednej czynności do drugiej,
- kreatywne myślenie,
- współdziałanie i współpraca w grupie,
- zdolności organizacyjne,
- komunikatywność oraz zdolność nawiązywania i utrzymywania kontaktów
- interpersonalnych,
- zdolność utrzymywania pozytywnych relacji ze współpracownikami,
- zdolność podejmowania szybkich i trafnych decyzji;
- nawyk czystości,
- dokładność i dbałość o jakość pracy,
Przeciwskazania do rozpoczęcia pracy i kształcenia w zawodzie:
- nosicielstwo chorób zakaźnych i pasożytniczych,
- choroby serca,
- przewlekłe schorzenia płuc, górnych dróg oddechowych oraz układu pokarmowego i układu krążenia,
- wysoka krótkowzroczność i nierozpoznawanie barw,
- zaburzenia zmysłu węchu, smaku, dotyku i słuchu,
- przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk)
- zaburzenia świadomości i napady drgawkowe,
- zaburzenia sprawności kończyn górnych i dolnych,
- skrzywienie kręgosłupa i płaskostopie II° i III°,
- zaburzenia równowagi oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej,
- wady wymowy utrudniające kontakt z otoczeniem,
- alergie pokarmowe,
- nadpobudliwość.
Po zdobyciu zawodu będziesz pracował:
- zakładach gastronomicznych typu żywieniowego: restauracjach, gospodach i karczmach regionalnych, wagonach restauracyjnych i restauracjach, stołówkach szkolnych, przedszkolnych, akademickich, szpitalnych, domów opieki społecznej, domów dziecka,
- zakładach gastronomicznych typu uzupełniającego: kawiarniach, cukierniach, piwiarniach, pubach, barach szybkiej obsługi, bistrach,
- zakładach branży turystycznej i wypoczynkowej: hotelach, statkach rejsowych,
- obiektach SPA, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach,
- punktach gastronomicznych: bufetach turystycznych, żeglugowych, wagonowych,
- smażalniach, pierogarniach, pizzeriach,
- firmach oferujących organizację imprez okolicznościowych (wesela urodziny, dyskoteki),
- firmach cateringowych,
- produkcyjnych zakładach zajmujących się produkcją wyrobów, półproduktów
- kulinarnych i spożywczych,
- w służbie zdrowia (szpitale, żłobki, sanatoriach jako intendent).
Typowe dla zawodu stanowiska pracy:
- szef kuchni,
- szef bankietów/ cateringu, produkcji cukierniczej,
- kierownik restauracji/zakładu pracy,
- manager restauracji,
- organizator imprez okolicznościowych,
- kucharz,
- cukiernik,
- garmażer.
Dalsza ścieżka kształcenia w zawodzie:
Studia wyższe na kierunkach: Hotelarstwo, Agroturystyka, Zarzadzanie, Dietetyka, Jakość produkcji.

źródło: infozawodowe.men.gov.pl/zawody/technik-zywienia-i-uslug-gastron