Zawody

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych


Technikum – czas trwania nauki 5 lat.

Przedmioty rozszerzone: język angielski, biologia.  

Przedmioty punktowane: język polski, matematyka dodatkowe: język obcy nowożytny, biologia.

Kod zawodu: 343404

Kwalifikacyjna wyodrębniona w zawodzie:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,

HGT.12. Organizacja żywienia i usług,

Egzamin maturalny.


Opis zawodu:

Wykonuje prace związane z właściwym przechowywaniem żywności i ocenianiem jej jakości. Zajmuje się obróbką produktów i dba o odpowiedni stan stanowiska pracy, przygotowuje dania zimne, gorące i podstawowe desery, a także zajmuje się ich wydawaniem. Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje i ocenia różnego rodzaju diety, organizuje proces żywienia w produkcji gastronomicznej i realizuje usługi gastronomiczne.

Zadania zawodowe:

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • oceniania jakości produktów,
  • przechowywania żywności,
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
  • obsługi sprzętu gastronomicznego,
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  • wydawania dań.
  • oceniania jakości żywności,
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
  • wykonywania usług gastronomicznych,
  • ekspedycji potraw i napojów.

Zainteresowania i preferowane przedmioty:

  • biologia, chemia
  • zdrowy tryb życia
  • zainteresowania kulinarne
  • zainteresowanie biznesowe

Preferowane predyspozycje w zawodzie:

  • ogólna wydolność fizyczna,
  • dobra wytrzymałość i odporność na zmęczenie,
  • sprawność zmysłu smaku, węchu, dotyku,
  • sprawność narządu wzroku, słuchu,
  • sprawność układu kostno-stawowego, oddechowego, krążenia;
  • zdolność koncentracji uwagi na czynnościach, które wykonuje,
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa,
  • ostrość i pamięć smakowa, dotykowa, węchowa,
  • rozróżnianie barw,
  • spostrzegawczość,
  • zmysł równowagi,
  • zręczność rąk i palców
  • zdolności manualne i plastyczne,
  • podzielność i zdolność koncentracji uwagi,
  • łatwość przechodzenia od jednej czynności do drugiej,
  • kreatywne myślenie,
  • współdziałanie i współpraca w grupie,
  • zdolności organizacyjne,
  • komunikatywność oraz zdolność nawiązywania i utrzymywania kontaktów
  • interpersonalnych,
  • zdolność utrzymywania pozytywnych relacji ze współpracownikami,
  • zdolność podejmowania szybkich i trafnych decyzji;
  • nawyk czystości,
  • dokładność i dbałość o jakość pracy,

Przeciwskazania do rozpoczęcia pracy i kształcenia w zawodzie: 

  • nosicielstwo chorób zakaźnych i pasożytniczych,
  • choroby serca,
  • przewlekłe schorzenia płuc, górnych dróg oddechowych oraz układu pokarmowego i układu krążenia,
  • wysoka krótkowzroczność i nierozpoznawanie barw,
  • zaburzenia zmysłu węchu, smaku, dotyku i słuchu,
  • przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk)
  • zaburzenia świadomości i napady drgawkowe,
  • zaburzenia sprawności kończyn górnych i dolnych,
  • skrzywienie kręgosłupa i płaskostopie II° i III°,
  • zaburzenia równowagi oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej,
  • wady wymowy utrudniające kontakt z otoczeniem,
  • alergie pokarmowe,
  • nadpobudliwość.

Po zdobyciu zawodu będziesz pracował:

  • zakładach gastronomicznych typu żywieniowego: restauracjach, gospodach i karczmach regionalnych, wagonach restauracyjnych i restauracjach, stołówkach szkolnych, przedszkolnych, akademickich, szpitalnych, domów opieki społecznej, domów dziecka,
  • zakładach gastronomicznych typu uzupełniającego: kawiarniach, cukierniach, piwiarniach, pubach, barach szybkiej obsługi, bistrach,
  • zakładach branży turystycznej i wypoczynkowej: hotelach, statkach rejsowych,
  • obiektach SPA, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach,
  • punktach gastronomicznych: bufetach turystycznych, żeglugowych, wagonowych,
  • smażalniach, pierogarniach, pizzeriach,
  • firmach oferujących organizację imprez okolicznościowych (wesela urodziny, dyskoteki),
  • firmach cateringowych,
  • produkcyjnych zakładach zajmujących się produkcją wyrobów, półproduktów
  • kulinarnych i spożywczych,
  • w służbie zdrowia (szpitale, żłobki, sanatoriach jako intendent).

Typowe dla zawodu stanowiska pracy:

  • szef kuchni,
  • szef bankietów/ cateringu, produkcji cukierniczej,
  •  kierownik restauracji/zakładu pracy,
  •  manager  restauracji,
  •  organizator imprez okolicznościowych,
  •  kucharz,
  •  cukiernik,
  •  garmażer.

Dalsza ścieżka kształcenia w zawodzie:

Studia wyższe na kierunkach: Hotelarstwo, Agroturystyka, Zarzadzanie, Dietetyka, Jakość produkcji.

źródło: infozawodowe.men.gov.pl/zawody/technik-zywienia-i-uslug-gastron