Zawody

Technik Hotelarstwa  


Technikum – czas trwania nauki 5 lat.

Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia  

Przedmioty punktowane: język polski, matematyka dodatkowe: język obcy nowożytny, geografia

Kod zawodu: 422402

Kwalifikacyjna wyodrębniona w zawodzie:

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

 Egzamin maturalny


Opis zawodu:

Zajmuje się organizacją i świadczeniem usług noclegowych oraz gastronomicznych, związanych z pobytem gościa w obiekcie hotelarskim. Wykonuje czynności związane z promocją i sprzedażą oferowanych usług hotelarskich, zgodnie z ustalonym zakresem ich świadczenia. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i na bieżąco obserwuje rynek hotelarski, w celu doskonalenia oferowanych usług.

Zadania zawodowe:

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
  • przygotowywania i podawania śniadań,
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
  • rezerwacji usług hotelarskich,
  • obsługi gości w recepcji.

Zainteresowania i preferowane przedmioty:

  • zainteresowania społeczne,
  • zainteresowania biznesowe,
  • języki obce,
  • geografia,
  • podróże.

Preferowane predyspozycje w zawodzie:

  • ogólnie dobra sprawność sensomotoryczna (tj. ostrość wzroku, słuchu, spostrzegawczość, koordynacja wzrokowo – ruchowa, sprawność rąk, refleks),
  • zdolność koncentracji uwagi,
  • podzielność uwagi,
  • dobra pamięć, uważność,
  • zmysł ekonomiczny,
  • kompetencje interpersonalne w zakresie orientacji proklienckiej,
  • łatwość komunikowania się werbalnego i w formie pisemnej,
  • umiejętność nawiązywania i utrzymywania kontaktów interpersonalnych,
  • umiejętność podejmowania szybkich decyzji,
  • zdolność do współdziałania w zespole,
  • zdolność do pracy w szybkim tempie i pod presją czasu oraz zadań,
  • umiejętność radzenia sobie z trudnymi sytuacjami,
  • umiejętność powstrzymywania się od reakcji niezgodnych z normami i zasadami,
  • społecznymi (kontrola emocjonalna),
  • nastawienie na rozwiązywanie problemów, odporność na stres,
  • elastyczność w dostosowywaniu się do zmian,
  • rzetelność, sumienność, odpowiedzialność,
  • inicjatywa w działaniu,
  • wysoka kultura osobista (przestrzeganie zasad savoir vivre’u),
  • uśmiech i dyskrecja.

Przeciwskazania do rozpoczęcia pracy i kształcenia w zawodzie: 

  • przewlekłe choroby układu kostnego,
  • wady kręgosłupa,
  • zaburzenia pracy rąk,
  • długoterminowe choroby neurologiczne np. epilepsja,
  • cukrzyca,
  • nasilone postacie alergii, zwłaszcza skórnych,
  • poważne wady wzroku i słuchu,
  • nadpobudliwość,
  • nieprawidłowa wymowa.

Po zdobyciu zawodu będziesz pracował:

  • w hotelach od kategorii turystycznej *, poprzez standardowe **, komfortowe ***, First Class **** do kategorii Luksusowej *****,
  • w pensjonatach, motelach, domach wypoczynkowych, ośrodkach SPA, uzdrowiskach,
  • schroniskach młodzieżowych, prywatnych kwaterach, sanatoriach, zajazdach, gościńcach, biurach sieci hotelowych,
  • w administracji zajmującej się tematyką turystyki, hotelarstwa.
  •  Absolwent może otworzyć własną działalność gospodarczą i prowadzić np. pensjonat czy ośrodek agroturystyczny.

Typowe dla zawodu stanowiska pracy:

  • administrator hotelu, 
  • hotelarz,
  • menedżer hotelarstwa,
  •  korodynator housekeepingu, 
  •  organizator usług hotelarskich, 
  •  specjalista ds. organizacji usług hotelarskich, 
  •  specjalista ds. hotelarstwa, 
  •  concierge,
  •  koordynator obsługi pięter, 
  •  specjalista organizacji i rozwoju hotelarstwa,
  •  pracownik obsługi hotelowej,
  •  recepcjonista,
  •  specjalista ds. rezerwacji,
  •  właściciel pensjonatu, hotelu, agroturystyki.

Dalsza ścieżka kształcenia w zawodzie:

Studia wyższe na kierunkach: Hotelarstwo, Agroturystyka, Zarzadzanie.

źródło: infozawodowe.men.gov.pl/zawody/technik-hotelarstwa